Udskriv
PDF
Jan
16

Begynderens kvarter - Blad og plantestørrelser hos akvarieplanter

Brugervurdering: / 1
DårligBedst 

 

Begynderens kvarter

plantebegynder tilplantetc

Mange sigter efter et akvarium lig det illustrerede, men for at nå dertil er der en hel del ting der skal på plads og ligeledes i den forbindelse en masse faldgruber som man kan komme ud for.
Det vil vi forsøge at komme igennem med denne artikelserie, der punkt for punkt vil tage forskelligt op, der er godt at vide på forhånd.

Det første vi vil beskæftige os med er valg af planter, eller rettere i dette afsnit, hvilke planter bør vi så absolut undgå til det typiske begynder akvarium, der som oftest bygger på et startsæt på 54 eller 112 liter.

Det typiske startsæt er ofte et akvarium på 60 cm længde, 30 cm høj og bred.. altså et akvarium på 54 liter ialt.
På et senere tidspunkt kommer vi ind på selve anlæggelsen af akvariets bund osv. så her vil jeg kun nævne at for at have en god bund at arbejde med, så vil den typisk tage 6-7 cm af højden i selve akvariet og der har vi så en højde tilbage at arbejde med der vil være noget i retning af 24 cm og et rumindhold derefter på ca. 40 liter...
Altså ikke et akvarium der har den vilde højde, og det har sine begrænsninger, ... men også fordele, fordelene vender vi senere tilbage til...

Det første vi tager fat i er så at sige fravalg af planter der ikke er egnede, eller rettere nogle eksempler på planter der absolut ikke er egnede til denne akvarietype, de bliver slet og ret alt alt for store og for at give nogle ideer om hvad store planter vil sige kommer der en lille billedkavalkade af planter for at illustrere hvor store disse planter rent faktisk kan bliive og hvis forholdene i akvariet er til det og de rent faktisk trives, så kan de i løbet af forholdsvis kort tid blive så store at de fuldstændig kan kvæle alt andet plantemateriale i akvariet.
Så det er en rigtigt god idé at sætte sig lidt ind i hvor store planterne forventeligt kan blive og det kan man gøre ved at finde de planter man måtte være interesseret i her Plantedatabase
Hvis planten enten er ikke eksisterende i planteindexet eller der mangler højde og drøjde beskrivelse, så er man meget velkommen til at spørge ind til det via forum.
Hvis der findes andre artikler på siden som relaterer til emnet, vil der blive linket til dem i artiklen.

Aponogeton madagascariensis_laengde

Aponogeton madagascariensis_laengde1

Aponogeton madagascariensis_bredde

Som det ses ud af billederne er denne plante en type der bliver rigtigt høj, står planten under de rette betingelser som f.eks. at have gode bundforhold, så vil den have en kolosal tilvækst og vil kunne nærmest gro ud af et 54 liter akvarium på rekordtid. Plantens blade her er ikke de største jeg har set, så selv med blade på næsten en meters længde, så kan de altså blive endnu længere og bladbredder på 7-8 cm.
Selvom planten er kendt under navnet gitterplante og da den i generne har indbygget en såkalt programmeret bladdød, der skaber disse gitre, så er det ikke ensbetydende med at den slipper en masse lys igennem til de understående planter og gitteret i den forbindelse er nærmest uden betydning.

 Echinodorus rubin_laengde

Echinodorus rubin_bredde

Her en anden plante der ikke så sjældent er at finde i handelen, selvom den ikke har nær så lange blade som den forrige, så er bladene til gengæld meget brede og trives planten, så er det ikke et sjældenhed at den har gang i 3 blade ad gangen, så den bliver også hurtigt til og vil på samme måde kunne kvæle alt andet i det lille akvarium.

Bladlaengder 002_resized

Bladlaengder 004_resized

Her er der så 2 forskellige planter, den øverste er ikke den mest almindelige i handel, men den har en bror der er, den findes som oftest under populærnavnet 'bleherii' eller 'bleherae' evt. som Ech. peruensis, det er samme plante og den kan blive lige så stor, der er ikke meget forskel på de to planter undtagen nogle få kendetegn på bladene som i kan se mere om i planteindexet.
Men her er der tale om en plante der også bliver over 50 cm i længden og kan blive meget stor under de rette betingelser, se billedet herunder.

Echinodorus decumbens er den nederste på billedet, her har den blade der er 103 cm lange og bladfladen er vel ca. 3-4 cm bred, men den kan blive breddere og længere, så den er aldeles uegnet til sådan et akvarium, se også billedet herunder.

Tim og_stor_Echinodorus_amazonicus_resized

Her står min søn(Tim) med en "gevinst" fra mit akvarium, Tim er over 190 cm høj så det siger lidt om plantens størrelse, som iøvrigt har haft en tilvækst i akvariet i en periode på godt 3 måneder. Planten er som beskrevet en 'Amazonicus' men den nævnte bleherii ovenfor der er almindelig i handel, lader den ikke noget tilbage hvis forholdene er til det.

325 liter_01.11.2011_full

Her er mit eget 325 liter akvarium, der har en længde på 130 cm og en højde på 50 cm, i venstre side står Echinodorus decumbens, den tidligere plante der er nævnt med blade over en meter, så her kan man se at den fylder godt og vel halvdelen af sådan et 325 liters akvarium, så det er bestemt en plante der kræver volume og den er egentlig også for stor
til det 325 liter akvarium, men planten er ikke normal i handel og derfor ønsker jeg at bevare den til jeg evt. kan byde
den de rette forhold, så jeg må indtil videre leve med dens størrelse i et 325 liter og indrette resten af akvariet efter det, men
den tager helt klart både masser af lys og plads fra de øvrige planter og begrænser dermed også hvad der kan være af planter i akvariet.

Andre planter som man bør tage sig iagt for er de såkaldte Terrarie planter, dem kan i finde beskrevet her Undlad disse planter
Disse planter sælges ofte fra samme montre som de øvrige akvarieplanter, så vær opmærksom på at i ikke får sådanne med hjem, de holder ikke længe i akvariet.

 

 

Publiceret: 16. januar 2012
Modificeret: 19. juni 2012

usblogo3d small

Skrevet af Jørn Ullits. Posted in Begynder